fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
Framsida polku blod polku Vita blodkroppar polku Eosinofil granulocyt
klass 1

sivusto123
Eosinofil leukocyt
   

Eosinofil granulocyt, eosinofiili

De eosinofila leukocyterna utgör 2-4 % av människans vita blodkroppar. De är 12-15 µm i diameter. Kärnan har två lober. Cellorganellerna är svagt utvecklade. I cytoplasmat finns rikligt med specifika korn, som färgas med eosin. Dessa korn är 0.5-1.5 µm i diameter. I centrum av dessa korn (internum) finns s.k. major basic protein i kristallin form. Detta protein är verksamt när dett gäller att döda parasiter. Utanför internum finns externum eller matrix och där finns resten av de specifika kornens beståndsdelar.

Antalet eosinofila korn ökar vid allergiska reaktioner och vid parasitinfektioner. Man påträffar eosinofila leukocyter i bindväven under huden, i bronkernas, tarmkanalens, livmoderns och vaginans väggar, dvs på platser där risken för kronisk inflamation är stor.

Eosinofila leukocyter har förmåga att fagocytera antigen-antikropp komplex, som förekommer i samband med astma och hösnuva. De aktiverar också leukotriener och histamin. Antalet eosinofila leukocyter minskar vid fysisk stress och ansträngning samt av corticosteroider.


 

 
 
Accessibility Feedback