fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
klass 2

Immunoglobuliner

Immunoglobulinerna bildar en stor superfamilj (IgSF). Proteinerna, som hör till denna familj, är stora och de har alla en immunoglobulinliknande domän, som omfattar 70-110 aminosyror.

Största delen av immunoglobulinerna deltar i organismens immunförsvar men en del (t.ex. VCAM, NCAM, och L1) förmedlar kalcium-oberoende cell-cell adhesion mellan celltyper, som inte hör till immunsystemet. NCAM är det bäst kända av dessa molekyler. NCAM förekommer på ytan av många olika celltyper t.ex. nervcellerna. NCAM (neural cell-adhesion molecule) är ryggradsdjurens den vanligaste kalcium-oberoende adhesionsmolekyl. NCAM och en annan immunoglobulinmolekyl, som förekommer på nervceller, nämligen N1, har en mycket viktig roll då nervceller växer och vid synapsbildningen, samt under hela nervsystemets utveckling. Dessa molekyler förmedlar cell-cell adhesion vilket är viktigt under embryonalutvecklingen och tillväxten.

 

Som ligander för IgSF-molekylerna fungerar olika cellulära ytproteiner. De bindningar, som förmedlas av immunoglobuliner, kan vara homofila (mellan två IgSF-molekyler) eller heterofila. Heterofila bindningar förmedlas av ICAM (intercellular adhesion molecules), som förekommer på ytan av aktiverade endotelceller. De binder till integriner på ytan av leukocyter och fångar på detta sätt upp leukocyter vid infektionsställen.

 

 

 

 

 

 
 
Accessibility Feedback