fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Vitamiinit ja rauta

A-vitamiini (retinoli), näön vitamiini

Eräät maksan solut (hepatic stellate cells) varastoivat A-vitamiinia ja vapauttavat sitä verenkiertoon veren A-vitamiinipitoisuuden laskiessa. A-vitamiini vapautuu maksasta kiinnittyneenä retinolia sitovaan proteiiniin (RBP, retinol bindng protein), jota maksa valmistaa ja jonka synteesiä veren A-vitamiinipitoisuus säätelee.

D-vitamiini (kolekalsiferoli), Ca- ja P-metabolian vitamiini

Luiden ja hampaiden kehitykselle välttämätöntä D-vitamiinia saadaan ravinnosta D3-vitamiinina. Sitä myös syntyy iholla UV-valon vaikutuksesta 7-dehydrokolesterolista. D-vitamiini ei varastoidu maksaan (vaan luurankolihaksiin ja rasvakudokseen), mutta maksa muuttaa D3:n verenkierron pääasialliseen D-vitamiinin muotoon (25-hydroksikolekalsiferoli, joka muuttuu edelleen munuaisissa 1,25-hydroksikolekalsiferoliksi, joka on kymmenen kertaa aktiivisempaa kuin D3).

K-vitamiini, hyytymistekijöiden vitamiini

K-vitamiini on tärkeä protrombiinin ja muiden maksan tuottamien hyytymistekijöiden synteesissä. Sitä saadaan ravinnosta ja ohutsuolen bakteerien tuottamana. Kylomikronit (lipoproteiineja) kuljettavat K-vitamiinin veren mukana maksaan, jossa maksasolut käyttävät osan ja erittävät osan VLDL-lipoproteiinin mukana.

Rauta (raudan varastointi, metabolia ja homeostaasi)

Maksa tuottaa melkein kaikki rautametabolian ja -kuljetuksen proteiinit (mm. haptoglobiini, hemopeksiini ja transferriini). Haptoglobiini sitoo veren vapaata hemoglobiinia ja tuo sen maksaan, jossa raudan läsnäollessa kompleksi hajoaa ja hemopeksiini kuljettaa veren vapaata hemiä. Rauta varastoituu maksasolujen sytoplasmaan ferritiininä tai hemosideriinirakeina (hajonnutta ferritiiniä) ja liika rauta voi vahingoittaa maksaa.

 
 
Saavutettavuusseloste