Veren kulku maksassa
Maksaan tulee verta kahta suonta pitkin - maksavaltimo tuo noin 25 % maksaan tulevasta verestä ja porttilaskimo loput 75 %. Maksavaltimo tuo maksaan hapettunutta valtimoverta. Porttilaskimon veri sen sijaan tulee maksaan vasta ruuansulatuskanavan jälkeen ja se on vähähappista, ravinnepitoista laskimoverta. Porttilaskimon veressä on mm. suolesta imeytyneitä ravinteita ja myrkkyjä, verisoluja ja niiden hajoamistuotteita pernasta sekä haiman endokriinisiä eritteitä.
Maksassa, maksaliuskojen väleissä nk. portaalialueella, kulkevat porttilaskimon ja maksavaltimon haarat. Vain pienimmistä liuskojen välisistä suonista menee veri sinusoideihin. Valtimo- ja porttilaskimoveret sekoittuvat ennen kuin ne kohtaavat maksasolut, joten maksasolut eivät koskaan saa täysin hapettunutta verta.
Sinusoidien endoteelisolukko on epäjatkuvaa (sekä endoteelisoluissa että niiden välillä on aukkoja) ja muista kapillaareista poiketen sillä ei ole tyvikalvoa. Sinusoidien endoteelisolukon joukossa on myös Kupfferin soluja, makrofageja. Ne poistavat verestä isoja partikkeleita, kuten bakteereja, parasiitteja ja ilmeisesti myös vanhoja punasoluja. Vaikka Kupfferin solut muodostavat osan sinusoidin seinämästä, ne eivät kuitenkaan muodosta sidoksia endoteelisoluihin.