Yleistä imukudoksista
Imukudokset ovat eri puolilta elimistöä löytyvistä kudoksista koostuva elinjärjestelmä, jonka tehtävänä suojata elimistöä mikro-organismeja vastaan ja vieraiden aineiden aiheuttamilta haitoilta. Imujärjestelmään kuuluvat vapaat imusolut ja varsinaiset imukudoset, joita ovat kateenkorva, perna ja imusolmukkeet.
Imukudosta on myös imukeräsissä. Imukeräsiä löytyy risakudoksista, Peyerin levyistä suolistossa, umpilisäkkeestä ja hengitysteiden limakalvolta. Näistä imukudoksista käytetään myös nimitystä MALT-järjestelmä (mucosa-associated lymphoid tissue). Imukudoselimet voidaan jakaa ensisijaisiin imukudoselimiin, joita ovat luuydin ja kateenkorva sekä toissijaisiin imukudoselimiin, joita ovat perna, risat, imusuonisto imusolmukkeineen, erilliset imukeräset ja imukerässikermät.
Elimistöön joutuneet vieraat molekyylit joutuvat ennen pitkää kosketuksiin imujärjestelmän komponettien kanssa. Solujen ulkopuolelta mm. sidekudoksista neste kulkeutuu ns. imunesteenä imuosuonia pitkin imusolmukkeisiin. Verenkiertoon joutuneet vieraat molekyylit kulkeutuvat pernaan.
Poikkeustilanteissa imukudokset ja -solut voivat reagoida elimistön omiin soluihin tai aineisiin. Silloin puhutaan autoimmuunireaktioista tai -sairauksista.