Yleistä epiteeleistä
Epiteelit verhoavat muutamia harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta elimistömme pintarakenteita, onteloita ja putkia. Täten ne toimivat eri elinten ja ruumiinrakenteiden rajapintoina.
Epiteeleillä on lukuisia tehtäviä. Ne muun muassa välittävät valikoivaa diffuusiota, imeytymistä ja/tai erittymistä. Lisäksi ne antavat fyysistä suojaa. Koska epiteelit reunustavat lähes kaikkia kehomme sisä- ja ulkopintoja, käytännössä lähes kaikki, mikä otetaan elimistön sisään ja poistetaan sieltä, kulkee epiteelin läpi. Epiteelit osallistuvat myös tuntoaistimusten tuottamiseen. Värekarvalliset epiteelit poistavat pölyä ja elimistölle vieraita kappaleita hengitysteissä. Lisäksi esimerkiksi verisuonten pinnalla olevat epiteelisolut vähentävät kitkaa veren ja verisuonien seinän välillä. Ihon epiteelisolut myös suojaavat auringon ultraviolettisäteilyltä.
Epiteelit voivat koostua yhden solun paksuisista rakenteista (ns. yhdenkertaiset epiteelit) tai ne voivat olla useiden solukerrosten paksuisia (ns. kerrostuneet epiteelit). Solujen väliset liitokset, joita on erityisesti epiteelisoluissa, kytkevät solut toisiinsa. Puolidesmosomit l. hemidesmosomit kiinnittävät solut tyvikalvoon, jonka verkkomaista rakennetta esittää alla oleva kaavakuva.