Haima
Haima on pitkämäinen rauhanen, jonka pää sijaitsee pohjukaissuolen mutkassa ja häntä osoittaa pernan suuntaan. Haiman ympärillä on ohut, löyhä sidekudoskapseli, jolla se myös kiinnittyy pohjukaissuoleen. Kapselin sidekudos jakaa haiman epäsäännöllisiin liuskoihin. Liuskojen sisällä sidekudos ympäröi haimayksiköitä. Liuskojen väleissä on runsaasti sidekudosta, jossa kulkee verisuonia, hermoja ja haimatiehyitä. Sidekudoksessa on myös pieniä, haimatiehyeen liittyviä rauhasia.
Haimalla on sekä eksokriinisia että endokriinisia toimintoja. Haiman eksokriinisesta toiminnasta vastaavat solut tuottavat ja erittävät ruoansulatusentsyymejä ohutsuoleen. Endokriiniset solut tuottavat ja erittävät vereen insuliinia ja glukagonia - glukoosi-, lipidi- ja proteiinimetaboliaa sääteleviä hormoneja. Eksokriiniset solut jakautuvat tasaisesti koko haimaan, jonka sisälle endokriiniset solut muodostavat erillisiä soluryppäitä, Langerhansin saarekkeita.
Haimatiehyt kulkee koko haiman läpi ja liittyy sen jälkeen sapenjohtimeen, jonka jälkeen yhdistynyt tiehyt liittyy pohjukaissuolinystyn kautta pohjukaissuoleen. Liittymäkohdassa on sulkijalihas, joka säätelee haiman eritteen vapauttamista ja estää suolen sisällön kulkemisen haimaan. Toisinaan haimassa on myös toinen, pienempi haimatiehyt, joka on syntynyt haiman erotessa suolesta yksilönkehityksen aikana.