fi not available
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

sivusto123
Haima 2
   
sivusto123
Haima 3
   
sivusto123
Haima 4
   
sivusto123
Haima 5
   

Eksokriininen haima

Eksokriininen haima muistuttaa läheisesti korvasylkirauhasta ja yhdenkertaisesta epiteelistä muodostuneet erittävät yksiköt ovat muodoltaan rypälemäisiä tai joskus osittain putkimaisia. Solut ovat pyramidin muotoisia - niillä on pieni erittävä pinta rakkulan keskellä ja laaja pohja rakkulan ulkopinnalla. Monista muista rakkuloista poiketen haima-asinuksen tiehyt alkaa jo rakkulan sisältä. Tiehyen ensimmäiset solut, nk. sentroasinaariset solut, värjäytyvät erittäviin soluihin verrattuna hyvin heikosti eosiinilla, minkä perusteella ne voi erottaa leikkeestä.

Pyramidinmuotoiset solut erittävät ruoansulatusentsyymien esiasteita ja niissä havaitaan solun erittävällä (apikaalisessa) puolella kiinteitä rakeita. Nämä zymogeenirakeet muodostuvat erilaisista, inaktiivisista ruoansulatusentsyymeistä (proentsyymeistä), jotka aktivoituvat vasta ohutsuolessa.

  • proteiineja hajottavat endopeptidaasit (trypsinogeeni, kymotrypsinogeeni) ja eksopeptidaasit (prokarboksipeptidaasi, proaminopeptidaasi)

  • hiilihydraatteja hajottava α-amylaasi

  • lipidejä hajottavat lipaasit

  • nukleiinihappoja hajottavat deoksiribonukleaasi ja ribonukleaasi

Haiman asinaaristen solujen sytoplasma on asidofiilisiä zymogeenirakeita lukuun ottamatta basofiilistä, mikä johtuu niiden runsaasta ribosomimäärästä (sekä vapaina että rER:ssä). Ribosomimäärät korreloivat erittävien solujen runsaan proteiinituotannon kanssa. Soluissa on myös apikaalisella puolella hyvin kehittynyt Golgin laite, joka vastaa eritettävien proteiinien pakkaamisesta eritysrakkuloihin. Solut liittyvät tiiviisti toisiinsa muodostaen eristetyn ontelon, johon solun apikaaliselta pinnalta työntyy erityspinta-alaa kasvattavia mikrovilluksia.


 
 
Saavutettavuusseloste