not available fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
klass 2

Membranernas stabilitet

Kolvätekedjans längd i fettsyran och mängden omättade fettsyror påverkar cellmembranets viskositet. Omättade fettsyror, som innehåller dubbelbindningar, är mer flytande. 

Kolesterol har en kemisk struktur, som gör att det passar väl in bland fosfolipiderna i cellmembranet. Kolesterol stabliserar membranet. Ju mer kolesterol membranet innehåller desto styvare är det.

Tabellen visar lipidsammansättningen i olika membraner. Den låga kolesterolhalten i de endoplasmatiska membranerna anses vara viktig i samband med bildningen av vesikler.

 

 Lipid
Röda blod-blodkroppens
cellmembran
Levercellens
cellmembran
Mitokondriens
membran
Endoplasma-
membraner
Fosfatidyl- etanolamin

 

 18 %

 

 7 %

 

 35 %

 

 17 %
Fosfatidyl-
serin

 

 7 %

 

 4 %

 

 2 %

 

 3 %
Fosfatidyl-
kolin

 

 17 %

 

 24 %

 

 39 %

 

 40 %
Sfingomyelin

 

 18 %

 

 19 %

 

 0 %

 

 5 %
Glykolipid

 

 3 %

 

 7 %

 

 < 1 %

 

 < 1 %
Kolesterol

 

 23 %

 

 17 %

 

3 %

 

 6 %
Andra

 

 13 %

 

 22 %

 

 21 %

 

 27 %