fi not available
1 2 3
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Yleinen immuunivaste
   
sivusto123
Yleinen immuunivaste virusinfektioissa
   

Yleinen immuunivaste

Yleisen immuunivasteen toiminta perustuu kolmeen seikkaan: elimistön fyysisiin ja kemiallisiin esteisiin, patogeenin tunnistamiseen ja sitä seuraaviin solunsisäisiin reaktioihin sekä spesifisten proteiinien ja fagosyyttien toimintaan.

Iho ja epiteelipinnat muodostavat tehokkaan fyysisen esteen elimistön sisäosien ja ulkomaailman välille. Epiteelipintoja peittävä glykoproteiinipitoinen lima estää patogeenejä tarttumasta epiteelin pintaan ja toisaalta epiteelisolujen värekarvojen toiminta puhdistaa epiteelin pintaa.

Limakalvojen erittämä lima sisältää useita antimikrobiaalisia aineita, jotka tappavat patogeeneja tai estävät niiden lisääntymistä. Defensiinit ovat sekä kasveissa että eläimissä esiintyviä lyhyitä peptidejä, joiden toiminta on erittäin laajakirjoista. Defensiinit tappavat tai inaktivoivat Gram-negatiivisia ja -positiivisia bakteereita, sieniä, parasiitteja ja jopa vaipallisia viruksia. Defensiinejä on erityisen runsaasti myös neutrofiileissä, joissa ne osallistuvat fagosytoitujen patogeenien tuhoamiseen. Defensiinien toiminnan uskotaan perustuvan niiden kykyyn aiheuttaa vaurioita patogeenien kalvorakenteisiin.

 

 

 
 
Saavutettavuusseloste