fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Imukudos polku Kateenkorva
taso 1

sivusto123
Kateenkorva, yleiskuva
   
sivusto123
Kateenkorva 1
   
sivusto123
Kateenkorva 2
   

Kateenkorva

Kateenkorva (engl. thymus) on selkärankaisten immuunijärjestelmään kuuluva elin, joka sijaitsee rintaontelon mediastinumissa eli välikarsinassa sydämen ja rintalastan välissä. Se on suhteellisesti suurin ja aktiivisin yksilönkehityksen aikana, mutta pienentyy murrosiässä voimakkaasti.

 

Kateenkorva rakentuu ulommasta korteksista eli kuorikerroksesta ja medullasta eli ytimestä. Se on jakautunut epätäydellisiksi lohkoiksi, joiden medulla on yhteinen. Kateenkorvaa ympäröi sidekudoksesta muodostuva kotelo (engl. capsule), josta ulottuu sidekudosseinämiä (engl. trabeculae) medullaan saakka. Verisuonet kulkevat väliseiniä pitkin sisälle ja ulos. Medullan alueella voidaan havaita ikääntyneiden epiteeliretikulaarisolujen muodostamia tiiviitä pyöreähköjä keräytymiä, Hassalin kappaleita (Hassall’s corpuscles), jotka tuottavat mm. tymosiinia ja tymopoietiinia. Kateenkorvan parenkyymi muodostuu pääasiassa kypsyvistä T soluista ja niitä tukevista epiteeliretikkelisoluista, jotka voidaan jakaa niiden toiminnan perusteella kuuteen eri luokkaan.

 

Kateenkorvan tehtävä liittyy T solujen kypsymiseen. Luuytimestä peräisin olevat erilaistumattomat lymfosyytit matkaavat verenkierron mukana kateenkorvaan, jonka korteksin alueella ne kypsyvät T lymfosyyteiksi. Kypsät T solut siirtyvät korteksista medullan alueelle, poistuvat kateenkorvasta verenkierron mukana ja matkaavat imusolmukkeisiin, pernaan ja muihin imukudoksiin.

 

 

 
 
Saavutettavuusseloste