Sementti
Sementti on ohut kerros juuren dentiiniä peittävää kalkkeutunutta kudosta. Se on yksi neljästä kudoksesta jotka tukevat hammasta leuassa, muut ovat hammaskuoppaluu, periodontaaliligamentti ja ien. Sementin alkuperästä, erilaistumisesta ja sementoblastien soludynamiikasta tiedetään toistaiseksi hyvin vähän. Sementin paksuus vaihtelee hampaan eri osissa. Se on paksuimmillaan juuren kärjessä (50-200 µm, joskus jopa 600 µm) ja juurten välisellä alueella monijuurisissa hampaissa, ja ohuimmillaan hampaan kaulassa (10-15 µm).
Sementin pääasiallinen tehtävä on tarjota kiinnittymispaikka periodontaaliligamenteille. Sementtiä muodostuu hitaasti koko elämän ajan ja se mahdollistaa periodontaaliligamenttisäikeiden jatkuvan uudelleenkiinnittymisen. Jotkut pitävät sementtiä näiden ligamenttien kalkkeutuneina komponentteina.
Kuten dentiinissäkin, myös sementissä on ohut kerros kalkkeutumatonta matriksia pinnalla. Tätä kerrosta kutsutaan presementiksi. Vaikkakin sementin kemiallinen koostumus ja fyysiset ominaisuudet ovat samat kuin luukudoksella, sementillä ei kuitenkaan ole verisuonitusta eikä hermotusta. Se ei myöskään resorboidu helposti, mikä on tärkeää hampaan ortodontisessa liikuttamisessa.