Kiille
Hammaskiille peittää hampaan kruunua. Se on paksuimmillaan hampaan nystermien ja leikkaavien reunojen kohdalla ja ohenee ientä päin mentäessä. Kiille on elimistön kovinta kudosta ja vaikka se on voimakkasti mineralisoitunutta, se kestää sekä leikkaavia että iskeviä voimia hyvin. Sen kulumiskestävyys on myös suuri, mikä on tärkeää koska kiille ei kykene korjautumaan itsestään. Kiilteellä on alhainen vetolujuus ja se on haurasta, mutta sillä on kuitenkin korkea elastisuuskerroin. Yhdistettynä kiilteen alapuolisen dentiinin joustavaan tukeen nämä ominaisuudet saavat aikaan sen että hampaan murtuminen on yleensä epätodennäköistä.
Kiilteen ominaisuudet vaihtelevat sen sijainnin mukaan. Hampaan pinnalla kiille on kovempaa, tiheämpää ja vähemmän huokoista kuin pinnan alla. Kovuus ja tiheys vähenevät myös nystermistä ja leikkaavista kärjistä juuren suuntaan edettäessä.
Noin 95-96 % kiilteestä on epäorgaanista hydroksiapatiittia, loput lähinnä vettä ja orgaanista materiaalia. Kiillettä muodostavat ameloblastit kuluvat pois hampaan puhjettua, eli kiilteen uudistumiskyky on lähes olematon.