fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Dissen tila

Dissen tila on maksasolujen ja sinusoidin endoteelisolujen välissä oleva tila, jossa tapahtuu aineiden vaihtuminen veren ja maksan solujen välillä. Sinusoidin epäjatkuva endoteeli mahdollistaa proteiinien ja lipoproteiinien liikkumisen, mutta pitää verisolut sinusoidin puolella. Maksasolut erittävät tuottamansa molekyylit (paitsi sapen) Dissen tilaan. Ne myös muodostavat epäsäännöllisiä mikrovilluksia Dissen tilaan, mikä kasvattaa aineenvaihtopinta-alan moninkertaiseksi.

Dissen tilassa sijaitsevat myös nk. Ito-solut, liposyytit, joissa on huomattavan paljon lipidipisaroita. Ito-solut mm. varastoivat maksassa A-vitamiinia. Kroonisessa tulehduksessa tai kirroosissa Ito-solut menetävät lipidipisarat ja A-vitamiininsäilöntäkyvyn ja alkavat muistuttaa myofibroblasteja (tuottavat mm. kollageenia), joka johtaa maksafibroosiin. Fibroosissa Dissen tila täyttyy soluväliaineproteiineista ja yhteys veren ja maksasolujen välillä heikkenee huomattavasti.

Dissen tilasta plasma kulkeutuu portaalikanavan ja uloimpien hepatosyyttien välissä olevaan pieneen tilaan, nk. Mall'in tila. Mall'in tilasta neste kulkeutuu imukapillaareihin. Imuneste kulkee sapen kanssa samaan suuntaan ja lopulta maksaportin kautta ulos maksasta.

 
 
Saavutettavuusseloste