fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
klass 2

Lipiderna

En stor del av cellens fetter består av fettsyror, som är bunda till en,
två eller tre av glycerolets hydroxylgrupper (se bild). Det är fråga om mono-, di-, triacylglyceroler. En triacylglycerol består av en glycerol förestrad med tre fettsyror. 

Fosfolipiderna består av en glycerol, två fettsyror, en fosfatgrupp samt en polär alkohol. Alkoholgruppen är hydrofil.

Glykolipider innehåller en eller flera sockermolekyler bl.a. D-glukos, D-galaktos eller
N-acetyl-D-galaktosamin. Sockergrupperna är hydrofila.

Steroiderna bildar en egen grupp fettämnen i cellen. Steroler innehåller en steroidkärna, som består av 4 ringar, till vilka ett varierande antal sidogrupper är bundna. Kolesterol är den viktigaste sterolen. Kolesterol förekommer i cellmembranen. Många hormoner är steroider.

Sfingolipiderna är stora och ganska komplicerade molekyler, som förekommer bl.a. i cellmembranen.

Klorofyll är också en lipid. Klorofyll består av en porfyrinring, till vilken en magnesiumjon (Mg) bundits. Klorofyll deltar i växternas fotosyntes. Karotenoiderna hör till samma grupp.

Vaxer är glycerider, som består av långa, icke vattenlösliga fettsyror. De bildar ofta en fast fas. Vaxerna förekommer bl.a. på ytan av hud, hår och fjädrar.

Terpener bildas från föreningar som kallas isoprener. De förekommer i vissa växtoljor och många av dem doftar. Till molekylerna, som ingår i cellernas signalsystem, fogas farnesyl eller isoprenyl. På detta sätt modifieras signalsystemets enzymer så att de blir fettlösliga, varefter de kan vandra ut i cellens membraner. De fettlösliga vitaminerna A, E och K är också terpener.

Lipoproteiner bildas då fetter och proteiner går samman. Exempel på dessa är VLDL (Very Low Density Lipoprotein), LDL (Low Density Lipoprotein), och HDL (High Density Lipoprotein) som alla förekommer i blodet.

 

 
 
Accessibility Feedback