Mitokondrion tehtävät
Mitokondriot tuottavat suurimman osan solun tarvitsemasta energiasta. Ne muuttavat ravintoaineisiin sidotun kemiallisen energian ATP:ksi, joka on solun pääasiallinen energialähde. Mitokondrion matriksissa tapahtuvat mm. pyruvaatin ja rasvahappojen hapetus (b-oksidaatio) ja näitä reaktioita seuraava sitruunahappokierto. Mitokondrion sisäkalvolla tapahtuu oksidatiivinen fosforylaatio, joka muuttaa sitruunahappokierrossa syntyneen NADH:n energian ATP:n muotoon.
Energiametabolian lisäksi mitokondrioilla on myös muita tehtäviä esimerkiksi solun jakautumisessa ja apoptoosissa. Sytokromi c toimii normaalisti mitokondrion hengitysketjussa, mutta vapautuessaan solulimaan se käynnistää apoptoosin eli ohjelmoidun solukuoleman. Mitokondriot osallistuvat myös muuhun solun sisäiseen signalointiin mm. varastoimalla toisiolähetteinä toimivia Ca2+-ioneja ja vapauttamalla ne tarvittaessa. Kalsiumien vapautuminen solulimaan voi saada aikaan esimerkiksi hermosolujen välittäjäaineiden vapauttamisen tai endokriinisten solujen hormonien vapauttamisen.
Mitokondriot myös säätelevät solun hapettavia olosuhteita ja osallistuvat steroidien ja hemin synteesiin. Joitakin tehtäviä mitokondriot suorittavat vain tietyissä soluissa, esimerkiksi maksasoluissa ammoniakin detoksikaatiota (urean muodostus).
Ruskeassa rasvakudoksessa mitokondriot toimivat lämmöntuotossa, jolloin ei synny ATP:tä. Protonit ohittavat ATP-syntaasin ja kulkevat sen sijaan termogeniinin kautta sisäkalvon läpi, jolloin protonien potentiaalienergia vapautuu lämmöksi. Ruskean rasvakudoksen väri johtuu mitokondrioiden runsaasta määrästä.