fi se
1 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Metabolia polku Solun aineenvaihdunta
taso 1

Solun aineenvaihdunta

Solut tarvitsevat energiaa makromolekyylien valmistamiseen (kemialliseen työhön), aktiiviseen kuljetukseen (osmoottiseen työhön) ja liikkeisiin (mekaaniseen työhön). Heterotrofiset eliöt tuottavat työhön tarvittavan energiaa orgaanisia yhdisteitä hapettamalla. Tärkein ravintoaine on glukoosi.  

 

Metabolia jaetaan anaboliaan ja kataboliaan. Anaboliset reaktiot ovat energiaa kuluttavia reaktioita, joissa yksinkertaisista lähtöaineista valmistetaan monimutkaisempia yhdisteitä. Kataboliset reaktiot ovat energiaa tuottavia reaktioita, joissa suuret molekyylit pilkkoutuvat yksinkertaisemmiksi yhdisteiksi.

 

Synteettiset ja hajottavat reaktioreitit saattavat käyttää osittain samoja entsyymejä, mutta näitä vastakkaisia reittejä erottaa aina vähintään yksi vaihe. Tämä sen vuoksi, että solu voi säädellä kumpaan suuntaan reaktiot etenevät - synteesin vai hajotuksen suuntaan. Lisäksi anabolisia ja katabolisia reaktioita säätelevät eri säätelytekijät. Yleensä vastakkaiset reaktioreitit on koordinoitu niin, että kun toinen reitti aktivoituu, toinen vaimennetaan.

 
 
Saavutettavuusseloste