Solukalvo
Soluja rajaa solukalvo, joka muodostuu kaksoiskerroksesta lipidejä. Suurin osa lipideistä kuuluu fosfolipidien ryhmään, mutta solukalvossa on myös esimerkiksi kolesterolia. Solukalvolla on myös suuri määrä erilaisia proteiineja, kuten reseptoreja. Solu kiinnittyy toisiin soluihin ja tyvikalvoon sekä solun sisäiseen tukirankaan solukalvolla olevien proteiinien avulla. Monissa solukalvon proteiineista on myös kiinnittyneenä sokeriketjuja.
Solukalvo on puoliläpäisevä kalvo, toisin sanoen jotkut pienmolekyylit (kuten vesi) pääsevät kulkemaan solukalvon läpi osmoottisesti, mutta suurinta osaa kalvoliikenteestä säädellään. Solukalvolla on proteiinien muodostamia säädeltyjä kanavia esimerkiksi erilaisille ioneille ja sokereille. Tämä mahdollistaa sen, että solu voi säilyttää sisällään itselleen optimaaliset olosuhteet, jotka poikkeavat solun ulkopuolella vallitsevista olosuhteista.
Myös solukalvon muodolla on merkitystä - esimerkiksi ohutsuolen solujen mikrovillukset lisäävät solun pinta-alaa ja siten mahdollistavat ravintoaineiden paremman imeytymisen.