fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

Valtimot

Suuret elastiset valtimot (halkaisija ≥ 1 cm, esim. sydämen aortta) ja siitä haarautuvat elimistön päävaltimot vastaanottavat sydämestä suurella paineella tulevaa verta ja ylläpitävät tasaista ja jatkuvaa veren virtausta elimistössä. Valtimoiden tunica intima on suhteellisen paksu. Sen endoteelisolut ovat muodoltaan litteitä ja pitkiä, ja ne ovat liittyneet toisiinsa tiiviillä liitoksilla ja aukkoliitoksilla. Endoteelisolut osallistuvat aktiivisesti veren homeostaasin ylläpitoon ja ovat siten suonen seinämän rakenteellisia ja toiminnallisia komponentteja. Tunica media on suurten valtimoiden paksuin kerros. Tunica adventitia rakentuu pääasiassa löyhästä sidekudoksesta ja se on yleensä alle puolet tunica median paksuudesta.

 

Keskikokoiset valtimot (halkaisija 2-10 mm) kuljettavat verta elimistön kaikkiin kudoksiin ja elimiin. Keskikokoisten valtimoiden tunica intima on ohuempi kuin suurissa valtimoissa. Tunica media muodostuu pääosin sileästä lihaskudoksesta, joka ylläpitää veren virtausta ja verenpainetta autonomisen hermoston säätelemänä. Tunica median rajaavat sisempi (engl.internal elastic membrane) ja ulompi (engl. external elastic membrane) elastinen kalvokerros erottuvat selkeästi. Tunica adventitia on suhteellisen paksu.

 

Pikkuvaltimot (halkaisija 20-130 μm) säätelevät veren virtausta hiussuoniverkostoon. Endoteelisoluja ympäröi 2-5 kerroksen paksuinen sileiden lihassolujen kerros ja ohut tunica adventitia, joka sitoo suonet niitä ympäröivään kudokseen. Veren virtauksen säätelystä vastaavat supistumiskykyiset perisyyttisolut, jotka sijaitsevat pikkuvaltimoiden ja hiussuonien rajoilla. Näin pikkuvaltimot pystyvät ohjaamaan verta niihin kudoksiin, joissa sitä kulloinkin tarvitaan eniten.


 
 
Saavutettavuusseloste