fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Osteoni (H&E-värjäys)
   
sivusto123
Osteosyyttejä (Masson-Goldner trikromi värjäys)
   
sivusto123
Osteosyyttejä (H&E -värjäys)
   

Osteosyytti

 

Osteosyytit ovat kypsiä luusoluja. Ne ovat muodostuneet matriksin sisään jääneistä osteoblasteista. Osteosyytit ovat järjestäytyneet osteoneiksi. Osteosyyttien muoto riippuu niiden iästä ja aktiivisuudesta. Ne huoltavat luuta muodostamalla uutta luuta oman lakuunansa seinämään. Luun uudismuodostuksessa eli remodellaatiossa osteoklastit fagosytoivat osteosyytit sisäänsä ja hajottavat solut muun luuaineksen kanssa.
Kalkkeutunut luumatriksi estää aineenvaihdunnan matriksin läpi. Sen vuoksi osteosyytit ovat yhteydessä toisiinsa aukkoliitoksilla, jotka sijaitsevat pitkien ulokkeiden kärjissä. Kalkkeutuneessa luussa osteosyyttien ulokkeet muodostavat koko luun kattavan verkoston. Aukkoliitosten kautta ravinteet ja happi kulkeutuvat ulompana osteonissa sijaitseviin osteosyytteihin. 

 
Kaavakuva osteosyyttien muodostamasta verkostosta tiiviin luun alueella. Osteosyytit ovat yhteydessä toisiinsa ulokkeiden päissä olevien aukkoliitosten avulla. Tämä takaa ravinnon kulkeutumisen hiussuonista syvemmälle luukudokseen. 

 
 
Saavutettavuusseloste