fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Luu polku Luun remodellaatio
taso 1

sivusto123
Remodellaatio hohkaluun alueella
   
sivusto123
Osteoporoosi
   

Remodellaatio


Luu on muuttuva kudos joka on jatkuvassa uusiutumisen tilassa. Tähän osallistuvat solut, osteoklastit ja osteoblastit, ovat tarkan ja monipuolisen säätelyn alaisena. Yhdessä nämä solut muodostavat väliaikaisen yksikön jota kutsutaan monisoluiseksi perusyksiköksi. Tämä soluyksikkö suorittaa luun uudistamisen eli remodellaation.
Monet ärsykkeet vaikuttavat uudistamisprosessiin, esimerkiksi hormonit, sytokiinit ja mekaaninen rasitus. Nämä vaikuttavat luun remodellaation määrään ja syntyvän luukudoksen laatuun. Esimerkiksi jos luuhun kohdistuu suuri mekaaninen rasitus, muodostuva luukudos on todella tiheää ja kestävää, jos taas rasitus on pientä, luukudoksesta muodostuu heikompaa. Luun rasitustasoa mittaavat niinsanotut mekanostaatit ja ne osallistuvat remodellaation laadun säätelyyn.


Kuvassa näkyy pitkittäisleikkaus remodellaatiosta tiiviissä luussa. Osteoklastit "poraavat" kanavaa tiiviiseesn luuhun.Osteoblastit tulevat osteoklastien jäljessä muodostaen uutta luuta kerros kerrokselta ja täyttävät aukon. Syntyy täydellinen osteoni toisin sanoen haversin systeemi.

 

 
 
Saavutettavuusseloste