fi se
1 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

sivusto123
Luurankolihassolutyypit
   

Poikkijuovaiset lihassolutyypit

Tyyppi 1. Nämä solut sisältävät runsaasti mitokondrioita ja myoglobiinia, joka antaa niille punaisen värin. Ne ovat hitaampia kuin tyypin 2 solut (kuitenkin nopeampia, kuin sydänlihas- tai sileät lihassolut) supistumaan. Niissä on pienet motoriset yksiköt. Solut saavat energiansa pääosin rasvojen oksidatiivisesta metaboliasta ja niillä on runsas verisuonitus. Solut eivät väsy helposti ja alaraajojen isot asentolihakset ovatkin tyypillisiä punaisia lihassyitä sisältäviä lihaksia.

Tyyppi 2A. Solut saavat energiansa joko oksidatiivisesti tai glykolyyttisesti. Niiden myosiini ATPaasi-aktiviteetti on korkea. Solut ovat ohuehkoja, niillä on runsas verisuonitus ja ne sisältävät paljon mitokondrioita ja myoglobiinia. Solut supistuvatkin nopeasti, mutta ovat kuitenkin suhteellisen kestäviä väsymystä vastaan.

Tyyppi 2B.
Nämä solut saavat energiansa glykolyysistä ja niiden myosiini ATPaasi-aktiviteetti on korkea. Lihassyyt ovat paksuja. Syyt supistuvat nopeasti ja voimakkaasti, mutta väsyvät helposti, sillä niillä on niukahko verisuonitus ja vähän mitokondrioita ja myoglobiinia. Näiden vähyydestä seuraa myös kalpeampi väri.

 
 
Saavutettavuusseloste