fi se
1 2 not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Lihassolu
   
sivusto123
Lihassolu
   
sivusto123
Lihassolu, FESEM
   
sivusto123
Lihassolu, TEM
   

Poikkijuovainen lihassolu

Luurankolihaksissa lihassolut eli lihassyyt ovat pitkiä (1000µm-30cm)sylinterimäisiä monitumaisia soluja. Tumat sijaitsevat perifeerisesti heti lihassolun solukalvon, sarkolemman, alapuolella. Soluissa on myös paljon mitokondrioita tyydyttämässä solun suurta energiantarvetta.

Lihassolun supistuva osa muodostuu lihassäikeistä eli myofibrilleistä. Näissä on peräkkäin sarkomeereiksi kutsuttuja yksiköitä, joiden säännöllinen järjestäytyminen aiheuttaa mikroskoopilla nähtävän poikkijuovaisen ulkonäön. Myofibrillit puolestaan rakentuvat lomittain sijaitsevista aktiini- ja myosiinifilamenteista, jotka lihaksen supistuessa liukuvat syvemmälle toistensa lomiin.

Lihassolun sileä ER on erilaistunut sarkoplasmiseksi kalvoverkostoksi (SR), joka ympäröi myofibrillejä. Lihassolun solukalvosta, sarkolemmasta, lähtee pitkiä sormimaisia T-putkia, jotka ovat ionikanavayhteydessä sarkoplasmisen verkoston päätelaajentumiin. T-putket ja sarkoplasmisen kalvoston päätelaajentumat muodostavat ns. triadirakenteen ja osallistuvat hermoärsykkeen nopeaan siirtoon solun sisään. Aktiopotentiaali leviää T-putkia pitkin solun sisään ja sarkoplasmisen kalvoston päätelaajentumiin johtaen kalsiumin vapautumiseen sarkoplasmisesta kalvostosta ja sitä kautta lihaksen supistumiseen.

 
 
Saavutettavuusseloste