fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Aivolisäke
   
sivusto123
Aivolisäkkeen kehitys
   

aivolisäke, hypofys, hypophysis, pituitary gland

Aivolisäke (hypofyysi) on hypotalamukseen kiinnittyvä ja sen kanssa yhdessä toimiva endokriinisen järjestelmän säätelijä. Se on herneenkokoinen rauhanen, joka sijaitsee keskellä väliaivojen pohjaa kitaluun syvennyksessä. Lyhyt varsi (infundibulum) ja verisuoniverkosto liittävät aivolisäkkeen hypotalamukseen.

Aivolisäke jakautuu kahteen toiminnalliseen osaan, rauhasepiteelistä koostuvaan etulohkoon (adenohypofyysi) ja hermokudoksesta koostuvaan takalohkoon (neurohypofyysi). Toiminnalliset osat ovat yksilönkehityksen aikana eri kudoksista yhdistyneet aivolisäkkeeksi. Neurohypofyysi on muodostunut kehittyvistä aivoista ja adenohypofyysi nielun katon epiteelistä.

Neurohypofyysi koostuu erilaisista osista. Pars nervosa muodostaa suurimman osan takalohkon kudoksesta ja siinä sijaitsevat erittävien hermosolujen aksonit ja hermosolupäätteet ja infundibulum on aksoneista muodostunut suppilomainen osa aivolisäkkeen vartta. Näiden välissä infundibulumin jatkeena on median eminence. Myös adenohypofyysi jakautuu osiin. Pars tuberalis muodostaa yhdessä infundibulumin kanssa aivolisäkkeen varren. Pars distalis muodostaa etulohkon perussolukon ja pars intermedia ohuen välilohkon aivolisäkkeen etu- ja takalohkojen väliin.

Aivolisäkkeen omintakeinen verenkierto koostuu kahdesta verisuoniverkosta, ylemmät ja alemmat aivolisäkevaltimot. Näistä alemmat valtimot tuovat verta lähinnä neurohypofyysin pars nervosalle ja ylemmät valtimot aivolisäkkeen varren alueelle. Pars tuberalista lukuun ottamatta adenohypofyysiin ei tule suoraan valtimoverta. Adenohypofyysin pars distalikseen tuleva veri on valtimoveren sijaan aivolisäkkeen varren kautta kiertänyttä laskimoverta, johon myös hypotalamuksesta tulevat aksonit (hypotalamus-hypofyysirata) ovat luovuttaneet neuroendokriiniset eritteensä. Pars distaliksesta veri kulkee verenkiertoon ja kaikkialle elimistöön. Pars distaliksesta on mahdollisesti myös pienet suonet takaisin neurohypofyysiin ja siitä edelleen hypotalamukseen mahdollistaen hormonien eritykselle feedback-säätelyn.

 
 
Saavutettavuusseloste