en fi se
not available not available not available
www.solunetti.fi
back
solunetti solubiologia sanasto
histologia
kehitysbiologia
patologia
solubiologia

R

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö kaikki


RakkularauhanenMiehen lisäsukupuolirauhasiin kuuluvat parilliset pussimaiset rauhaset virtsarakon ja peräsuolen välissä, jotka avautuvat lyhyiden tiehyiden kautta siemenjohtimeen. Rakkularauhaset tuottavat suurimman osan siemennesteen tilavuudesta.
Ranvierin kuroumaÄäreishermoston hermosolujen aksoneissa oleva myeliinitupen kurouma, joka on Schwannin solujen rajakohta. Kurouman kohdalla ravintoaineet, ionit ja hengityskaasut vaihtuvat hermosyyssä. Hermoimpulssi kulkee aksoneissa hyppäämällä Ranvier’n kuroumasta toiseen.
RASSolukalvossa kiinni oleva viestiproteiini, joka on aktiivinen sitoessaan GTP:n ja inaktiivinen sitoessaan GDP:n.
RasvasoluSynonyymi Adiposyytti. Rasvakudoksen neutraalirasvoja varastoiva solutyyppi. Aikuisessa yksilössä vallitsevan valkoisen rasvakudoksen adiposyyttien solulimassa on yksi suuri lipidirakkula, joka muodostuu useiden lipidirakkuloiden fuusioituessa solun kypsymisen seurauksena. Tuma, sytoplasma ja soluorganellit on litistyneenä solukalvon alla. Vastasyntyneillä ja lapsilla vallitsevan ruskean rasvakudoksen adiposyyteissä lipidirakkulat ovat erillisinä sytoplasmassa.
ReplikaatioDNA:n kahdentuminen ennen solunjakautumista. Replikaation tuloksena muodostuu kustakin kromosomista kaksi identtistä kromatidia
RepolarisaatioSolun sisäpuolen ja ulkopuolen välisen jännite-eron palautuminen ionikanavien toiminnan seurauksena.
rERKarkea endoplasmakalvosto. Endoplasmakalvoston osa, jonka kalvoille on kiinnittyneenä ribosomeja. Karkean endoplasmakalvoston toiminta liittyy proteiinien muokkaukseen.
ReseptoriSolukalvolla tai solulimassa sijaitseva proteiini, joka sitoo hyvin valikoivasti vain tietynlaista viestimolekyyliä (ligandia) ja käynnistää tarvittaessa solunsisäisen viestinvälitysketjun.
Reseptorivälitteinen endosytoosiEndosytoosi, joka tapahtuu reseptorivälitteisesti spesifisiltä solukalvon alueilta. Reseptorivälitteisen endosytoosin edellytyksenä on ligandin sitoutuminen solupinnan reseptoriin. Reseptorivälitteinen endosytoosi tapahtuu yleisimmin klatriinivuorattujen rakkuloiden kautta.
RetrovirusYksijuosteinen RNA-virus, joka replikoituu käänteiskopioimalla RNA:nsa kaksijuosteiseksi DNA:ksi, provirukseksi, joka integroituu isäntäsolunsa genomiin. Retrovirukset ovat usein syöpää aiheuttavia viruksia.
Ribosomivalkuaisaineiden valmistusta tapahtuu ribosomien avulla solulimassa, karkeapintaisen endoplasmakalvoston pinnalla ja mitokondrioissa
RibotsyymiRNA-molekyyli, jolla on katalyyttistä aktiivisuutta.
RNARNA koostuu peräkkäin ketjumaisesti sitoutuneista ns. ribonukleotideista, RNA-molekyylien koko voi vaihdella esim. kymmenistä nukleotideista tuhansiin
RNAi(RNA interference). RNA interferenssi. Ilmiö, jossa dsRNA johtaa sekvenssiltään identtisen mRNA:n hajoamiseen.
rRNARibosomaalinen RNA. Ribosomien rakenteeseen kuuluva RNA. Ribosomaalinen RNA koostuu erikokoisista molekyyleistä, joiden koot bakteereilla ovat 23S ja 16S RNA sekä aitotumallisilla eliöillä 28S, 18S ja 5S RNA. Solun koko RNA:sta noin 80 % on ribosomaalista RNA:ta.
RubiscoRibuloosi-1,5-bisfosfaattikarboksylaasi-oksygenaasi. Calvinin kierrossa toimiva entsyymi, joka katalysoi hiilidioksidin liittymistä ribuloosi-1,5-bisfosfaattiin. Entsyymi sijaitsee viherhiukkasen stroomassa tylakoidikalvoston pinnalla, ja on ilmeisesti runsain maapallon yksittäinen proteiini.
Ruffinin pääteSidekudoskapselin ympäröimä rakenteeltaan yksinkertainen ihon mekanoreseptori, joka reagoi mekaanisen stressin aiheuttamaan kollageenisäikeiden siirtymiin.
RöntgensädekristallografiaRöntgensäteiden avulla tehtävä kidetutkimus, jolla voidaan tutkia aineen rakennetta ja sen atomien välisiä etäisyyksiä.

 
 
Saavutettavuusseloste