en fi se
not available not available not available
www.solunetti.fi
back
solunetti solubiologia sanasto
histologia
kehitysbiologia
patologia
solubiologia

E

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö kaikki


EksokriinirauhanenRauhastyyppi, jonka eritteet siirtyvät suoraan rauhasen pinnalle tiehyiden kautta. Eksokriinisen rauhasen solutyypit voivat vapauttaa eritteensä merokriinisen (erite siirtyy kalvon ympäröimissä rakkuloissa apikaalipinnalle ja vapautuu eksosytoosin kautta), apokriinisen (erite vapautuu apikaalipinnalta ohuen sytoplasmakerroksen ja solukalvon ympäröimänä) tai holokriinisen (erite keräytyy kypsyvään soluun, josta se vapautuu solukuoleman seurauksena) erityksen kautta.
EksoniGeenissä oleva DNA-aines, joka toimii ohjeena valkuaisaineen valmistukselle.
EksosytoosiAineiden kuljettaminen aktiivisesti ulos solusta kalvorakkuloissa. Golgin laitteesta peräisin olevat eriterakkulat kulkeutuvat solukalvolle, johon ne fuusioituvat, ja rakkulan sisältö vapautuu solun ulkopuolelle. Eksosytoosi voi olla jatkuvaa tai esim. hormonaalisesti säädeltyä.
EktodermiMonisoluisen eläinalkion uloin solukerros kolmesta alkiokerroksesta.
ElektroforeesiSähkökentässä tapahtuva aineiden erottelu, jota käytetään mm. proteiinien ja nukleiinihappojen analytiikassa.
EndodermiMonisoluisen eläinalkion sisin solukerros kolmesta alkiokerroksesta.
Endokriininen viestinvälitysSoluviestien kulkeutuminen verenkierron kautta.
EndokriinirauhanenRauhastyyppi, jonka eritteet imeytyvät suoraan sidekudokseen ja sitä kautta verenkiertoon sekä kohdesoluihin. Endokriinisten rauhasten tuotteet ovat hormoneja.
EndometriumKohdun limakalvo.
EndomysiumLihassyytä ympäröivä sidekudoskalvo.
EndoplasmakalvostoSolunsisäinen kalvosto, jossa tapahtuu mm. erittyvien ja solukalvon valkuaisaineiden valmistus ja muokkaus.
EndosytoosiAineiden (nesteen ja siihen liuenneiden molekyylien) aktiivinen kuljettaminen solun ulkopuolelta solun sisäpuolelle solukalvolta muodostuvien kalvorakkuloiden sisällä. Endosytoosi voidaan jakaa pinosytoosiin ja reseptorivälitteiseen endosytoosiin.
EndoteeliYksilönkehityksen aikana mesodermistä kehittyvä epiteelikudos, joka verhoaa veri- ja imusuonia.
Enteroendokriininen soluYleisnimitys eripuolilla ruoansulatuskanavaa sijaitseville erilaisille solutyypeille, jotka tuottavat hormoneja.
EnterosyyttiOhutsuolen lieriöepiteelin solu.
EntsyymiValkuaisaine, joka pystyy katalysoimaan kemiallista reaktiota.
Entsyymi-immunosytokemiaTutkittavan antigeenin paikantaminen solusta tai kudoksesta vasta-aineen avulla, johon on liitetty entsyymi. Reaktioon lisätään entsyymin substraattia ja kromogeenia, joka tuottaa mikroskoopissa näkyvän sakan.
EntsyymihistokemiaEntsyymin katalysoimaan väri- tai muuhun reaktioon perustuva kudosnäytteen mikroskooppinen tutkiminen. Entsyymiaktiivisuuden osoittaminen kudoksesta siten, että entsyymin toimintapaikalle saostetaan mikroskoopissa näkyvä sakka.
EosinofiiliVeren valkosolutyyppi. Jyvässolu, joka värjäytyy happamalla eosiinivärillä. Eosinofiilien soluliman rakkulat sisältävät runsaasti hydrolyyttisiä entsyymejä. Eosinofiilit osallistuvat mm. antigeeni-vasta-ainekompleksien fagosytointiin.
EpendyymasoluMorfologialtaan lieriömäisiä keskushermoston hermotukikudoksen soluja, joita esiintyy etenkin aivokammioissa ja selkäydinkanavassa.
EpifyysiKäpylisäke
EpifyysilevyPitkän luun päässä sijaitseva pituuskasvulevy.
EpimysiumKoko lihasta uloimpana ympäröivä sidekudoskalvo.
EpiteeliEpiteeli on nimike erilaisia pintoja verhoaville solukoille. Iho on kooltaan suurin epiteelipinta (samoin kuin se on suurin elin), mutta epiteelejä on mm. suoliston, hengitysteiden ja verisuonten sisäpinnoilla.
EpitooppiRakenne, jonka vasta-aine tunnistaa.
ErytroblastiPunasolun esiaste luuytimessä.
ErytrosyyttiSyn. punasolu. Selkärankaisten veren hemoglobiinia sisältävä ja hengityskaasuja kuljettava punasolu.
EturauhanenSyn. prostata. Miehen suurin lisäsukupuolirauhanen, joka jakautuu useisiin morfologisiin ja toiminnallisiin alueisiin. Eturauhanen ympäröi virtsaputken alkua, ja avautuu tiehyiden kautta virtsaputkeen.
EukaryoottiSyn. aitotumallinen solu. Yleisnimi soluille, joilla esiintyy tuma. Nisäkässolut ovat tyypillisiä eukaryootteja, mutta muita aitotumallisia soluja ovat esimerkiksi hiivat ja kasvisolut.
EukromatiiniKromatiinin osa, joka noudattaa normaalia kromosomien kondensoitumissykliä solusyklin aikana.

 
 
Saavutettavuusseloste