fi se
not available not available 3
www.solunetti.fi
taso 3

sivusto123
Endosytoosi
   

Tunkeutuminen

Kohdesoluun tunkeutuminen tapahtuu nopeasti viruksen tartuttua solupinnan reseptoriin. Tunkeutuminen on energiaa vaativa prosessi, joka voi tapahtua vain metabolisesti aktiivisissa soluissa.

 

Mekanismi, jolla virus tunkeutuu soluun riippuu viruksen rakenteesta, isäntäsolusta ja isäntäsolun solupinnan rakenteista. Esimerkiksi bakteereihin, joilla on vahva soluseinä, tunkeutuminen tapahtuu eri tavalla kuin eläinsoluihin. Eläinvirukset tunkeutuvat tavallisesti isäntäsolun sisälle kokonaan, kun taas bakteriofaageista yleensä vain genomi pääsee sisälle soluun kuoriproteiinien jäädessä suuremmaksi osaksi solun ulkopuolelle.

 

Vaipallisilla eläinviruksilla tunkeutuminen soluun voi tapahtua virusvaipan ja solukalvon tai muun solun sisäisen membraanin fuusioitumisella, jolloin viruksen nukleokapsidi vapautuu sytoplasmaan. Kalvofuusiota saattaa avustaa erityinen fuusioproteiini, jonka toiminta on usein pH-riippuvaista. Yleinen virusten käyttämä sisääntulomekanismi on endosytoosi, jota myös monet vaipattomat virukset käyttävät. Endosomista vapautuminen liittyy vaipallisilla viruksilla läheisesti uncoating-tapahtumaan, koska ne menettävät kapsidia suojaavan vaippansa kalvofuusion seurauksena. Tapahtuma on usein pH:sta riippuvaista, koska endosomin sisällön happamoituminen johtaa viruksen fuusioproteiinin aktivoitumiseen.

 

Endosytoosin hyväksikäyttö on hyödyllistä virukselle, koska se pääse kulkeutumaan endosomien sisällä syvälle sytoplasmaan, eikä solun pinnalle jää virusproteiineja, jotka immuunipuolustus voisi tunnistaa.

 
 
Saavutettavuusseloste