fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Tuma
taso 1

sivusto123
Liuskamainen tuma
   
sivusto123
Monitumainen solu
   
sivusto123
Suuritumainen solu
   

Tuma

Tuma on solun suurin organelli ja sen sisällä sijaitsee solun geneettinen materiaali eli DNA. DNA on solujen jakautumisvaiheessa pakkautunut tiiviisti kromosomeihin. Jakautumisvaiheiden välillä DNA on tumassa löyhemmin pakkautuneena kromatiinina.

Robert Brown kuvaili tuman ensimmäisenä vuonna 1833. Tuman muoto on useimmiten pyöreä tai soikea, joskus tumat ovat liuskottuneita (jyväselliset valkosolut). Tuma esiintyy useimmissa soluissa mutta esimerkiksi kypsissä punasoluissa ei ole tumaa lainkaan. Tumaa ympäröi tumakotelo, jossa on pieniä aukkoja, tumahuokosia. Tumahuokosten kautta kulkee aineita tuman ja soluliman välillä, esimerkiksi tumasta solulimaan lähetti-RNA:ta, jonka ohjeen mukaisesti solulimassa valmistetaan proteiineja. Erityiset kuljettajaproteiinit säätelevät aineiden kuljetusta tuman ja soluliman välillä.

 

Vaikka tuman aiemmin ajateltiin olevan vain niukasti järjestäytynyt, ovat uudemmat tutkimukset osoittaneet, että tumassa on lukuisia erikoistuneita alueita. Eräissä tapauksissa niillä on erittäin dynaamien luonne, ja niiden välillä voi tapahtua nopeaa proteiinien vaihtoa.


 
 
Saavutettavuusseloste