fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Kasvu polku Syöpä polku Syöpägeenit
taso 2

Esisyöpägeenit ja syöpägeenit

Proto-onkogeenit (esisyöpägeenit) ovat solun normaalille toiminnalle välttämättömiä geenejä, joiden proteiinituotteet osallistuvat moniin solun kasvua sääteleviin toimintoihin, kuten solusyklin säätelyyn, apoptoosiin ja erilaistumiseen. Varsinaisia kasvutekijöitä esisyöpägeenit ovat kuitenkin vain harvoin. Mutaatio saattaa muuttaa proto-onkogeenin onkogeeniksi eli syöpägeeniksi. Esimerkki proto-onkogeenistä on c-myc (transkription säätelytekijä, joka säätelee jopa 10 - 15 % geeneistä), joka on mutatoitunut tai jonka säätely on pettänyt useimmissa ihmisen syövissä.

Esisyöpägeeni voi muuttua syöpägeeniksi ainakin kolmella tavalla: pistemutaatio voi saada aikaan jatkuvasti aktiivisen proteiinituotteen, esisyöpägeenin monistuminen voi saada aikaan proteiinin ylituotannon tai translokaatio voi siirtää esisyöpägeenin aktiivisemman promoottorin alaisuuteen. Yleensä jo toisen esisyöpägeenin alleelin mutatoituminen riittää muutokseen.

Retrovirukset ja joskus myös DNA-virukset voivat aiheuttaa syöpägeenin aktivoitumisen. Virusten proteiinit saattavat aktivoida geenin lukemista, virukset saattavat siirtää geenejä paikasta toiseen (translokaatio) tai jopa tuoda onkogeenin mukanaan soluun. Useimmiten ne aktivoivat syöpägeenin kuitenkin siten, että niiden perimä integroituu proto-onkogeenin viereen, jolloin viruksen perimässä oleva promoottori tai aktivointialue lisää geenin lukemista. Esimerkkinä virusten vaikutuksesta ovat syylät, jotka ovat papilloomavirusten aiheuttamia hyvänlaatuisia kasvaimia.

 
 
Saavutettavuusseloste