fi se
1 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Soluväliaine polku Väliaineen hajotus
taso 2

sivusto123
Fibriini
   
sivusto123
Osteoklasti
   

Väliaineen hajotus

Kollagenaasit (MMP-1, -8 ja -13) katkaisevat kollageenit vain yhdestä kohdasta. Tämän jälkeen kollageenipalaset kuitenkin helposti denaturoituvat (muuttuvat gelatiiniksi), jolloin gelatinaasit (MMP-2 ja -9) jatkavat niiden hajottamista. Stromelysiinit hajottavat useita soluväliaineen proteiineja, muun muassa fibronektiiniä ja laminiineja.

 

Osa matriksin metalloproteaaseista on kiinnittynyt solukalvolle, jolloin ne toimivat hyvin rajoitetussa paikassa. Solu voi vaikuttaa metalloproteaasien toimintaan säätelemällä niiden aktivoitumista ja erittämällä niiden toimintaa estäviä proteiineja.

 

MMP:ien lisäksi väliaineproteiineja hajottavat myös seriiniproteaasit. Ne toimivat sekä suoraan hajottamalla proteiineja että välillisesti aktivoimalla MMP:tä. Esimerkkinä seriiniproteaaseista on plasmiini, joka mm. liuottaa verihyytymiä hajottamalla hyytymästä fibriiniä.

 

Luun aineenvaihdunnassa väliaineen hajotuksella on tärkeä rooli. Osteoklastit erittävät kysteiiniproteaaseja, jotka toimivat osteoklastin välittömässä läheisyydessä osteoklastin luomassa happamassa tilassa.

 
 
Saavutettavuusseloste