fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Immunoglobuliinit

Immunoglobuliinit muodostavat suuren immunoglobuliinien superperheen (IgSF), johon kuuluvia proteiineja yhdistää 70-110 aminohapon pituisten immunoglobuliinin kaltaisten domeenien esiintyminen osana proteiinien moniosaista rakennetta.

 

Suurin osa immunoglobuliineista osallistuu elimistön immuunipuolustukseen, mutta osa proteiineista (esim. VCAM, NCAM ja L1) välittää kalsiumista riippumatonta solu-solu adheesiota muiden kuin immuunijärjestelmän solujen välillä. Näistä parhaiten tutkittu molekyyli on NCAM, joka ilmenee useiden eri solutyyppien, kuten hermosolujen pinnalla. Se on selkärankaisten yleisin kalsiumista riippumaton adheesiomolekyyli. NCAM:illa (neural cell-adhesion molecule) ja toisella hermosoluissa esiintyvällä immunoglobuliineihin kuuluvalla adheesiomolekyylillä, L1:llä, on tärkeä tehtävä hermosolujen kasvussa, synapsien muodostumisessa ja muissa hermoston kehittymiseen liittyvissä tapahtumissa, joten näiden molekyylien välittämä solu-solu adheesio on erityisen tärkeää yksilönkehityksen aikana.

 

IgSF-molekyylien ligandeina voivat toimia useat solupinnan proteiinit. Immunoglobuliinien välityksellä tapahtuva sitoutuminen voi olla homofiilistä (kahden IgSF-molekyylin välistä) tai heterofiilistä. Heterofiilistä sitoutumista välittävät mm. ICAM-molekyylit (intercellular adhesion molecules), jotka ovat aktivoituneiden endoteelisolujen pinnalla ilmentyviä immunoglobuliineja. Ne sitoutuvat leukosyyttien pinnan integriineihin, ja sitä kautta kiinnittävät valkosoluja verisuonen tulehduskohtiin.

 

 
 
Saavutettavuusseloste