fi se
not available 2 3
www.solunetti.fi
taso 2

sivusto123
Glykolyysi
   
sivusto123
Rasvahappojen oksidaatio
   
sivusto123
Sitruunahappokierto
   
sivusto123
Glukoneogeneesin reaktiot
   

Glukoneogeneesi

Glukoneogeneesin kymmenestä entsyymistä seitsemän toimii myös glykolyysissä. Kolme muuta reaktioporrasta ovat ne, joiden avulla säädellään sitä, kumpaan suuntaan reaktiot etenevät. Käytännössä sekä glykolyysi että glukoneogeneesi etenevät aina loppuun asti siihen suuntaan, mihin reaktio on alkanutkin.

Yhden glukoosimolekyylin valmistaminen kuluttaa enemmän energiaa kuin glykoosissa yhdestä glukoosista vapautuu. Kun glykolyysissä glukoosista saadaan 2 ATP- ja 2 NADH-molekyyliä, glukoneogeneesi tarvitsee 4 ATP-, 2 GTP- ja 2 NADH-molekyyliä. Suuri energian kulutus varmistaa sen, että glukoosimolekyylin valmistus jatkuu loppuun saakka eikä reaktio vaihda missään vaiheessa suuntaa.

Kuvassa glukoneogeneesin reaktiot kulkevat alhaalta ylös ja glykolyysin reaktiot ylhäältä alas (reaktioiden välivaiheet on numeroitu glykolyysin mukaisessa järjestyksessä). Punaiset nuolet osoittavat kuvassa niitä reaktioportaita, joiden osalta glukoneogeneesi poikkeaa glykolyysistä ja joiden avulla säädellään sitä, kumpaan suuntaan reaktiot etenevät.

 
 
Saavutettavuusseloste