fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

sivusto123
Fotosynteesi
   

Fotosynteettinen hiilihydraattisynteesi

Fotosynteettisen elektroninsiirtoketjun synnyttämän energian avulla hiilihydraatti pelkistetään viherhiukkasen yhteytysreaktioissa glukoosiksi. Ilmasta tällä tavoin "kiinnitetty" hiilidioksidi muutetaan yleensä sakkaroosiksi, glukoosin ja fruktoosin disakkaridiksi, tai tärkkelykseksi. Sakkaroosi syntetisoidaan solulimassa viherhiukkasesta kuljetetusta glyseraldehydi-3-fosfaatista, josta muodostetaan ensin fruktoosia ja edelleen glukoosia.

Sitruunahappokierron tapaan myös hiilidioksidin kiinnittäminen on syklinen reaktioketju, jota kutsutaan Calvinin kierroksi. Siinä kolme hiilidioksidimolekyyliä kiinnitetään viiteen ribuloosi-1,5-bisfosfaattiin. Syntyy kuusi glyseraldehydi-3-fosfaattia, joista yksi voidaan käyttää energian tuottoon (glykolyysi ja sitruunahappokierto) tai sakkaroosin tai tärkkelyksen valmistukseen. Viisi muuta molekyyliä muutetaan edelleen ribuloosi-1,5-fosfaatiksi ja kierto voi alkaa alusta. Kuvassa kierrossa esiintyvien molekyylien määrät punaisella.

Hilidioksidin liittymistä ribuloosi-1,5-bisfosfaattiin katalysoi entsyymi nimeltä ribuloosi-1,5-bisfosfaattikarboksylaasi tai lyhyemmin rubisco. Rubisco on maapallon yleisin entsyymi ja tärkein entsyymi biomassan tuottamisessa hiilidioksidista.

 
 
Saavutettavuusseloste