fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

sivusto123
Fysiologiset peptidit
   

Aminohappojen johdannaisia

Aminohapot toimivat lähtöaineina monien eliöille tärkeiden yhdisteiden valmistuksessa. Esimerkiksi glysiini on yhtenä lähtöaineena valmistettaessa porfyriinejä, jotka ovat olennainen osa hemiä sisältävien proteiinien (kuten hemoglobiini) rakennetta. Glutationi on fysiologinen peptidi, joka koostuu kolmesta aminohaposta (glysiini, glutamaatti ja kysteiini) ja joka muun muassa ylläpitää solussa pelkistäviä olosuhteita.

Proteiineissa esiintyvät aminohapot ovat aina samaa optista isomeeriä eli nk. L-aminohappoja. Bakteerit valmistavat aminohapoista myös toista optista isomeeriä, D-aminohappoja, jotka valmistetaan suoraan saman aminohapon L-isomeeristä. D-aminohapot ovat osa bakteerien soluseinän rakennetta ja bakteerien tuottamia antibiootteja.

Kasveille tärkeisiin aminohappojohdannaisiin kuuluu muun muassa ligniini, joka on selluloosan jälkeen runsain kasvisolukon molekyyleistä. Ligniinillä on monimutkainen rakenne, joka saa alkunsa fenyylialaniinista ja tyrosiinista. Samat aminohapot toimivat lähtöaineena myös monille muille kasvien tuottamille molekyyleille, kuten tanniineille, morfiinille ja aineille, jotka antavat maun esimerkiksi vanilijalle ja muskottipähkinälle.

Monet hermoston välittäjäaineet ovat amiineja, jotka syntyvät aminohapoista dekarboksylaatioreaktioilla. Esimerkiksi tyrosiinista muodostetaan dopamiinia, noradrenaliinia ja adrenaliinia. Glutamaatista syntyy g-aminobutyraattia (GABA) ja tryptofaanista serotoniinia. Histidiinistä syntyy histamiinia, joka allergisten reaktioiden yhteydessä vapautuu ja saa aikaan verisuonien laajenemista.

 
 
Saavutettavuusseloste