fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Koostumus polku Proteiinit polku Fysiologiset peptidit
taso 2

Fysiologisesti vaikuttavat peptidit

Proteiinien lisäksi elimistössä on tietty joukko lyhyempiä peptidejä, joilla on tärkeä fysiologinen tehtävä elimistössä. Kaikkia niistä ei tässä yhteydessä esitellä, mukaan on valittu vain joitakin esimerkkejä.

Glutationi (GSH) on kolmen aminohapon (glutamiini, kysteiini ja glysiini) muodostama peptidi, jossa glutamiinin sidos kysteiinin ei ole peptidisidos. Elimistössä se toimii tärkeänä anti-oksidanttina. Se eliminoi esimerkiksi vetyperoksidin haitallisia vaikutuksia elimistössä.

Aivolisäkkeen takaosa erittää kahta yhdeksän aminohapon mittaista hormonipeptidiä, vasopressiiniä ja oksitosiinia. Rakenteeltaan ne ovat lähes samanlaiset. Vasopressiini liittyy verenpaineen säätelyyn, kun taas oksitosiinin aiheuttama rintarauhasen lihasten supistuminen saa aikaan maidon erittymisen. Oksitosiini supistaa myös kohtua, ominaisuus, jota käytetään hyväksi synnytysten käynnistäsmisessä.

Aivolisäke valmistaa noin tusinan verran peptidejä, joita kutsutaan endorfiineiksi niiden mielihyvää aiheuttavan vaikutuksensa takia (vrt. morfiini). Niitä vapautuu erilaisissa kiputiloissa tai äärimmäisissä rasitustiloissa. Lukuisat aivojen alueet sisältävät reseptoreita endorfiineille. Kaikki tunnetut endorfiinit ovat kolmen esimuodon pilkkoutumistuotteita. Esimuodot ovat nimeltään pro-opiomelanokortiini, proenkefaliini ja prodynorfiini.

 
 
Saavutettavuusseloste