fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Veri
taso 1

Yleistä verisoluista

Veri toimii pääasiallisesti kuljettimena. Se kuljettaa kaasuja, ravintoaineita, metabolian jätetuotteita, soluja ja hormoneja kautta elimistön. Verinäyte ei siis sisällä ainoastaan soluja ja molekyylejä, jotka osallistuvat kuljetusprosessiin vaan myös molekyylejä, joita kuljetetaan.

Plasma on pohjimmiltaan epäorgaanisten suolojen vesiliuos, joka vaihtuu jatkuvasti solunulkoisen (ekstrasellulaarisen) nesteen kanssa. Plasma sisältää myös kolmen päätyypin proteiineja: albumiineja, globuliineja ja fibrinogeenejä. Plasmaproteiinit aiheuttavat kolloidiosmoottisen paineen, joka auttaa säätelemään nesteiden vaihtoa plasman ja ekstrasellulaarinesteen välillä.

Plasmaproteiineista suurin osa on albumiineja. Ne sitoutuvat suhteellisen helposti liukenemattomiin metaboliitteihin kuten rasvahappoihin ja toimivat siten kuljetusproteiineina. Globuliinit ovat laajakirjoinen joukko proteiineja, joihin kuuluvat myös immuunijärjestelmän vasta-aineet ja tietyt proteiinit, jotka vastaavat lipidien ja joidenkin raskasmetalli-ionien kuljettamisesta. Fibrinogeeni on liukoinen proteiini, joka polymeroituessaan muodostaa liukenemattoman proteiinin, fibriinin, veren hyytyessä. Yleisesti ottaen plasman molekulaarisia komponentteja ei voida tarkastella valo- eikä elektronimikroskoopilla.

Verisolut jaetaan kolmeen ryhmään: punasolut (erytrosyytit), valkosolut (leukosyytit) ja verihiutaleet (trombosyytit). Kaikki niistä muodostuvat luuytimessä, prosessissa, joka tunnetaan hematopoieesina.

 
 
Saavutettavuusseloste