fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Veri polku Retikulosyytit
taso 1

Retikulosyytit

Retikulosyytit ovat punasolujen epäkypsiä muotoja joita vapautuu verenkiertoon luuytimestä. Ne sisältävät tarpeellisen määrän mitokondrioita, ribosomeja ja Golgin laitteita että kykenevät valmistamaan solun tukirangan valmiiksi ja syntetisoimaan kypsän punasolun määrästä puuttuvan 20 prosenttia hemoglobiinista. Retikulosyytin lopullinen kypsyminen verenkierrossa tapahtuu noin 24-48 tunnin sisällä niiden vapautumisesta. Verenkiertoon vapautuva retikulosyyttimäärä vastaa yleensä pernan ja maksan verenkierrosta poistamia punasoluja. Koska punasolujen elinaika on noin 120 päivää, retikulosyytit muodostavat hieman alle 1 % verenkierrossa olevista punasoluista.

Retikulosyyttejä ei voi erottaa kypsistä punasoluista normaalisti värjätyissä verisivelyissä, mutta kun tuoreverta inkuboidaan kresyylisinen kanssa, retikulosyyttien sisältämät ribosomaalisen DNA:n jäänteet värjäytyvät siniseksi.
Kun elimistön punasolumäärä laskee, esimerkiksi verenvuodon tai hemolyysin seurauksena, punasolujen tuotanto luuytimessä ja retikulosyyttien osuus verenkierrossa kasvaa (retikulosytoosi). Retikulosyyttilaskennalla saadaan siten luotettava kuva punasolujen muodostumisnopeudesta luuytimessä.

 
 
Saavutettavuusseloste