fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Ihmisen siementiehyt
   
sivusto123
Rotan siementiehyt 1
   
sivusto123
Rotan siementiehyt 2
   
sivusto123
Rotan siementiehyt 3
   
sivusto123
Spermatogeneesi
   

SIEMENTIEHYET (semiferous tubules)

Siementiehyet sijaitsevat kiveksen liuskoissa ja niiden kerrostunut epiteeli koostuu spermatogeenisistä soluista ja vähemmistönä olevista Sertolin soluista (Sertoli cells). Epiteeliä ympäröi tyvikalvo (engl. basement membrane) sekä sidekudoskerros (lamina propria). Siementiehyiden välissä on välikudosta (engl. interstitial tissue), jonka pääsolutyyppinä on Leydigin solut (Leydig cells) eli välisolut.


Kuvassa siementiehyitä miehen kiveksen liuskoissa. H&E värjäys.

SERTOLIN SOLUT

Sertolin solut ympäröivät spermatogeenisia soluja täyttäen näiden välisen tilan siementiehyiden epiteelissä. Sertolin solujen tumat ovat isoja ja pyöreitä tai hieman kulmikkaita. Sertolin solujen muoto vaihtelee mahdollistaen kehittyvien siittiöiden kulkeutumisen tiehyiden reunoilta onteloon päin. Sertolin solut antavat kehittyville siittiöille fyysisen tuen sekä fagosytoivat kehittyvien siittiöiden jäännöskappaleet. Lisäksi Sertolin solut säätelevät aineiden kulkua siementiehyiden epiteelissä.

LEYDIGIN SOLUT

Leydigin solut esiintyvät välikudoksessa yksittäin tai rykelminä ja niiden tumat ovat isoja ja pyöreitä. Leydigin solujen tehtävänä on testosteronin valmistus ja eritys, jota aivolisäkkeen erittämä luteinisoiva hormoni (LH) säätelee. Testosteroni saa aikaan kivesten kehittymisen koiraspuolisessa sikiössä sekä vaikuttaa murrosiästä alkaen siittiöiden kehittymiseen siementiehyissä yhdessä aivolisäkkeen erittämän follikkeleita stimuloivan hormonin (FSH) kanssa.

 
 
Saavutettavuusseloste