fi se
1 not available not available
www.solunetti.fi
taso 1

sivusto123
Ruokatorvi
   
sivusto123
Ruokatorvi 2
   
sivusto123
Ruokatorvi 3
   

Ruokatorvi

Ruokatorvi (engl. esophagus) on selkärankaisten ruuansulatuskanavan nielun ja mahan välinen osa, joka kuljettaa ruuan peristalttisin liikkein suusta mahalaukkuun. Ruokatorven seinämä muodostuu rakenteellisesti kolmesta kerroksesta: mucosasta (sisältää epiteelin, lamina proprian ja muscularis mucosaen), submucosasta ja muscularis externasta.

 

Ruokatorven seinämän epiteeli on kerrostunutta keratinisoitumatonta levyepiteeliä. Lamina propriassa on imukudosta, imukeräsiä ja limaa erittäviä rauhasia. Muscularis mucosae muodostuu pitkittäin järjestäytyneistä lihassoluista. Submucosassa sijaitsee veri- ja imusuonia, imukeräsiä sekä limaa erittäviä rauhasia, joiden erite voitelee limakalvon pintaa. Tämän kerroksen hermot ja gangliosolut muodostavat hermopunoksen (Meissner’s plexus). Lepotilassa muscularis mucosa muodostaa ruokatorveen pitkittäispoimuja, jotka antavat ruokatorvelle nielemisen yhteydessä tarvittavaa joustoa. Muscularis externa muodostuu sisemmästä poikittain järjestäytyneestä ja ulommasta pitkittäin järjestäytyneestä lihaskerroksesta, joiden välissä sijaitsee hermopunos (Auerbach’s plexus).

 

Submucosan ja muscularis mucosan hermopunokset ovat tunto- ja liikehermosoluista muodostuvia toisiinsa yhteydessä olevia hermoverkostoja. Näillä hermopunoksilla on tärkeä tehtävä ruokatorven peristalttisten liikkeiden sekä limakalvon erittävien rauhasten toiminnan säätelyssä.  


 

 


 

Yleiskuva ihmisen ruokatorvesta. H&E.

  

 
 

 
 
Saavutettavuusseloste