fi se
1 2 3
www.solunetti.fi
polku Etusivu
taso 3

Etusivu

1) Epiteelien vapaa pinta on yhteydessä ilmaan tai nesteeseen, kun taas toinen puoli kiinnittyy kudoksen puoleiseen sidekudokseen soluliitoksilla tyvikalvon kautta. Epiteeleissä ei ole verisuonia, mutta usein runsaasti hermopäätteitä.

2) Osa sidekudoksen soluista tuottaa ja ylläpitää soluväliainetta (fibroblastit), osa varastoi rasvaa ja säätelee sen aineenvaihduntaa (rasvasolut), ja osa kuuluu elimistön immuunipuolustusjärjestelmään.

3) Lihassolut voivat toimia yksittäisinä supistumiskykyisinä yksikköinä esimerkiksi epiteelien erittävien rauhasten ympärillä, tai ne voivat järjestäytyä muodostamaan lihaksia, jotka liikuttavat suurempia rakenteita.

4) Hermosolujen järjestelmä jaetaan keskushermostoon, joka koostuu aivoista ja selkäytimestä, sekä ääreishermostoon, johon kuuluu kaikki hermokudos keskushermoston ulkopuolella. Histologisesti koko hermojärjestelmä koostuu vaihtelevasti järjestäytyneistä hermosoluista ja niitä tukevista kudoksista.Kaavakuva soluista, jotka toisiinsa sitoutuneina muodostavat kudosta.

 
 
Saavutettavuusseloste