fi se
1 2 3
www.solunetti.fi
Etusivu polku Epiteelit
taso 2

sivusto123
Epiteelit
   

Yleistä epiteeleistä

Epiteelisolujen toiminnan kannalta tärkeä asia on, että ne ovat suuntautuneita eli polaarisia. Epiteelisolun ontelon sisäpuolista osaa tai elimen ulkopinnassa oleva osa kutsutaan apikaaliseksi puoleksi (lat. apex = kärki). Apikaalisella osalla on erilaiset tehtävät verrattuna tyvikalvoon sitoutuneeseen tai solun sivulla olevaan basolateraaliseen pintaan (baso-sana viittaa tyviosaan tai pohjaan ja lateraalinen sivulla olevaan). Apikaalisen pinnan lähellä sijaitsevat tiiviit liitokset rajoittavat solukalvon molekyylien liikettä, joten myös solukalvon rakenne on apikaalisella pinnalla  erilainen kuin basolateraalisella pinnalla.

Esimerkiksi ravintoaineiden imeytymisen kannalta tärkeät mikrovillukset sijaitsevat ohutsuolen apikaalisella pinnalla varmistaen mahdollisimman suuren imeytymispinta-alan muodostumisen. Myös munuaisissa primäärivirtsan suodattumisessa mikrovilluksilla on keskeinen tehtävä.

Värekarvat ja stereosiliat sijaitsevat myös epiteelisolujen apikaalisella pinnalla (värekarvat merkitty vieressä olevaan kuvaan nuolella). Epiteeleissä ei ole veri- eikä imusuonia.

 
 
Saavutettavuusseloste