fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

sivusto123
EM-kuva rER:sta
   

Karkeapintainen endoplasmakalvosto (rER)

Karkeapintainen endoplasmakalvosto on määrältään hallitseva proteiineja vilkkaasti erittävissä soluissa (kuten haima- ja plasmasoluissa). Sen muodostamat ontelot (sisternat) ovat litteitä. Onteloiden pinnalla on ribosomeja, jotka näkyvät jyväsinä elektronimikroskoopissa. Tästä tulee nimitys karkeapintainen endoplasmakalvosto.

Valkuaisaineiden l. proteiinien valmistusta (synteesiä) tapahtuu sekä rER:ssä että soluliman ribosomeissa (polysomeissa). Kuvan osoittama punainen rengas on reseptori, joka tunnistaa rER:lle ohjattavien proteiinien signaalipeptidin. Signaalipeptidiin sitoutunut reseptori aukeaa siten, että kalvon pinnalle kiinnittynyt ribosomi (sininen rakenne) työntää valmistuvan proteiinin ontelon sisään.

Signaalipeptidi poistetaan ja proteiini kierretään oikeaan muotoon ontelon sisällä olevien Grp-proteiinien avulla (grp=glucose regulated protein). Kun ribosomi saavuttaa mRNA:n (vihreä juoste) lopetuskodonin, ribosomi irtoaa ja valmistettu proteiini joko eritetään, siirretään solukalvoproteiiniksi tai kuljetetaan lysosomeihin.

 
 
Saavutettavuusseloste