not available fi se
1 2 3
www.solunetti.fi
taso 2

Solun energiantuottoreitit
   

Energian tuotanto

Glukoosi hapetetaan glykolyysissä pyruvaatiksi (palorypälehapoksi). Glykolyysin reaktioista saadaan hieman ATP:tä. Huomattavasti suurempi hyöty glukoosista saadaan, jos se pystytään glykolyysin jälkeen hapettamaan edelleen sitruunahappokierrossa. Tämä tapahtuu vain, jos soluissa on happea. Tällöin sitruunahappokierrossa pelkistyneet elektroninsiirtäjät voivat luovuttaa saamansa elektronit elektroninsiirtoketjulle, joka luovuttaa ne edelleen hapelle. Elektoninsiirtoketjun avulla solu muodostaa huomattavasti suuremman määrän ATP:tä kuin glykolyysissä.

 

Rasvahapoista saadaan energiaa hapettamalla ne β-oksidaatiossa. Kuten glykolyysin, myös β-oksidaation reaktiotuote jatkaa hapettumistaan sitruunahappokierrossa. Myös aminohapot hyödynnetään energianlähteinä lähinnä sitruunahappokierron kautta.