not available se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

TME, FSE ja CWD

TSE (transmissible mink encephalopathy)

 

TSE on tarhatuissa minkeissä esiintyvä hitaasti etenevä neurologinen sairaus, joka tavattiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 1947. Tautia on tämän jälkeen tavattu Kanadassa, Suomessa, Saksassa ja Venäjällä. TSE:n uskotaan tarttuvan eläimeen skrapin kaltaisella agenssilla saastuneen ruoan välityksellä. Tauti aiheuttaa käyttäytymismuutoksia sekä edetessään motorisia häiriöitä.

 

FSE (feline spongiform encephalopathy)

 

FSE on skrapin kaltaisen prionin aiheuttama oireyhtymä, jota tavataan kotikissoissa ja muutamissa vankeudessa pidetyissä kissaeläinlajeissa (gepardi, puuma, oselotti). Tauti havaittiin ensimmäisen kerran Isossa-Britanniassa vuonna 1990. Sairauden oireena ilmenee ataksiaa sekä leesioita, joita esiintyy tyypillisesti aivojen tyvitumakkeissa, isoaivokuoressa ja talamuksessa.

 

CWD (chronic wasting disease)

 

CWD on skrapin kaltainen oireyhtymä, jota esiintyy Amerikan hirvieläimissä ja muutamissa vankeudessa pidetyissä eksoottisissa sorkkaeläimissä (njala, keihäsantilooppi, kudu). Tauti havaittiin ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa vuonna 1967, ja se on ilmeisesti endeemistä alkuperää. Taudin oireet ovat samankaltaiset skrapien ja BSE:n kanssa.

 

 
 
Saavutettavuusseloste