fi se
not available 2 3
www.solunetti.fi
Etusivu polku Soluväliaine polku Soluväliainereseptorit
taso 2

Soluväliainereseptorit (integriinit)

CAM (cell adhesion molecule) on yleisnimitys solukalvon integraalisille proteiineille, jotka sitovat soluja toisiinsa ja soluväliaineeseen. Integriinit vastaavat suurimmalta osin solujen kiinnittymisestä soluväliaineeseen, mutta niiden lisäksi myös selektiinit ja syndekaanit sitoutuvat soluväliaineen molekyyleihin.

Integriinit ovat solun pinnan reseptoreja, jotka kiinnittyvät erilaisiin soluväliaineen molekyyleihin sekä toisten solujen pinnan proteiineihin. Integriinit ovat kahdesta glykoproteiinista koostuvia αβ-heterodimeerejä, joita tunnetaan yli 20 erilaista. Useimmat alayksiköt pariutuvat vain tietyn alayksikön kanssa, mutta joidenkin alayksikköjen kanssa heterodimeerejä muodostaa isompi joukko muita alayksiköitä. Esimerkiksi kaikissa kollageenia sitovissa integriineissä on β1-alayksikkö ja lisäksi α1-, α2-, α3-, α10- tai α11-alayksikkö.

Useimpia integriinejä ilmennetään monissa erilaisissa soluissa ja useimmat solut ilmentävät useita erilaisia integriinejä. Useita erilaisia integriinejä tarvitaan, koska erilaiset integriiniheterodimeerit sitoutuvat eri ligandeihin tai samoihin ligandeihin eri voimakkuuksilla. 

Integriinit poikkeavat esim. hormonireseptoreista kohtalaisen heikon sitoutumisaffiniteettinsa ja korkean lukumääränsä osalta. Kun solulla on lukuisia tarttumiskohtia väliaineen molekyyleihin, solut voivat tunnustella ympäristön tilaa kuitenkaan menettämättä täysin otettaan siihen. Liian tiukka sitoutuminen todennäköisesti kiinnittäisi solut paikoilleen palautumattomasti.

 

 
 
Saavutettavuusseloste