fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Solulinjat

Solulinjalla tarkoitetaan jatkuvasti jakautuvaa solupopulaatiota, jonka elinikä on rajaton. Pysyvä solulinja saadaan aikaan kasvainkudoksesta tai primaarisoluviljelmästä, joka käy läpi geneettisen muutoksen esim. kemiallisten mutageenien, säteilyn tai virusten vaikutuksesta. Solut transformoituvat, ja käyttäytyvät kasvainsolumaisesti.

Transformoituneet solulinjat soveltuvat hyvin tutkimusmateriaaliksi niiden nopean kasvun ja kuolemattomuuden vuoksi. Tällaisilla soluilla on kuitenkin useita normaalisoluista poikkeavia ominaisuuksia, kuten monien erilaistuneiden piirteiden puuttuminen ja epänormaali kromosomilukumäärä. Niiden kasvukontrolli poikkeaa myös normaalista, ja ne voivat kasvaa tarttumatta alustaansa. Usein tällaiset solulinjat aiheuttavat kasvaimia injektoituina takaisin isäntäorganismiinsa.

Eräs yleinen ihmisestä eristetty varsin erilaistumaton solulinja on HeLa, jota käytetään paljon perustutkimukseen, kuten solun rakenteiden, DNA:n, RNA:n sekä proteiinisynteesin tutkimiseen.alustaansa kiinnittyneitä soluja

Alustaansa kiinnittyneitä soluja

 
 
Saavutettavuusseloste