fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
taso 2

Rasvahappojen oksidaatio

Rasvat ovat hiilihydraatteja edullisempi tapa varastoida energiaa, sillä niissä on yli kaksinkertainen määrä energiaa painoyksikköä kohden. Rasvahappojen käyttö energiantuotantoon alkaa sillä, että rasvat hajotetaan rasvahapoiksi ja glyseroliksi.

Glyseroli hapetetaan solulimassa glyseraldehydi-3-fosfaatiksi ja se voidaan käyttää joko energiantuottoon (noin 5 % triglyseridistä saatavasta energiasta) tai glukoosin tuottamiseen (glukoneogeneesiin).

 

Rasvahapot sen sijaan hapetetaan mitokondriossa nk. β-oksidaatiossa. Ensin rasvahapot aktivoidaan mitokondrion ulkokalvolla kiinnittämällä rasvahapon karboksyylihapporyhmään koentsyymi A. Näin muodostunut asyyli-KoA kulkee mitokondrion sisäkalvon läpi aktiivisella kuljetuksella. Tämä tapahtuu siksi, että soluliman ja mitokondrion asyyli-KoA:lla on eri tehtävät - solulimassa anabolia, mitokondriossa katabolia. Mitokondrion matriksissa rasvahappo hajotetaan kaksihiilisiksi pätkiksi (asetyyli-KoA). Asetyyli-KoA hapetetaan edelleen sitruunahappokierrossa.

 
 
Saavutettavuusseloste