fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Kalvokierto polku Endosytoosi polku Myöhäiset endosomit
taso 2

Myöhäiset endosomit

Myöhäiset endosomit ovat varhaisiin endosomeihin verrattuna pyöreämpiä, monikalvoisia rakenteita, jotka sijaitsevat lähempänä solun keskiosaa. Monikalvoinen rakenne muodostuu, kun varhaisista endosomeista saapuvat vesikkelit yhdistyvät myöhäisiin endosomeihin. Mikrotubulukset ylläpitävät myöhäisten endosomien monikalvoista rakennetta. Myöhäisissä endosomeissa on alhaisempi pH (noin 5 - 6) kuin varhaisissa endosomeissa ja niiden kalvoilla on erilainen proteiinikoostumus. Erityisesti varhaisille endosomeille tyypillinen rab5 on vaihtunut myöhäisissä endosomeissa rab7:ksi, ilmeisesti mahdollistaakseen toisenlaisten rakkuloiden kanssa yhdistymisen.

Golgin laitteelta tulee klatriinipäällysteisissä kuljetusrakkuloissa hajottavia entsyymejä, jolloin myöhäisestä endosomista tulee hajottava organelli. Kuljetusrakkulat kohdistetaan Golgin laitteelta myöhäisiin endosomeihin mannoosi-6-fosfaattireseptorin (M6PR) avulla ja myöhäiset endosomit voidaankin tunnistaa tämän reseptorin avulla. M6PR kierrätetään takaisin Golgin laitteelle kuljetusrakkuloiden avulla.

Myöhäisten endosomien kalvolla on epätavallinen lipidi, lysobisfosfatidihappo (LBPA), joka voi poikkeuksellisen rakenteensa vuoksi sijaita voimakkaasti kaareutuvilla kalvoilla, joita monikalvoisilla myöhäisillä endosomeilla on. Myöhäisten endosomien kalvolla on myös runsaasti LAMP-proteiineja (lysosomal associated membrane protein). Niiden tehtävänä on suojata näitä kalvoja organellien sisällä olevia hajottavia entsyymejä vastaan ja siten myös estää näiden entsyymien vapautuminen solulimaan.

Myöhäiset endosomit hajottavat monia proteiineja ja lipidejä, mutta eivät kuitenkaan pysty hajottamaan kaikkea materiaalia, minkä vuoksi ne lopuksi yhdistyvät lysosomien kanssa. Tätä kautta lysosomeihin kulkevat myös LAMP-proteiinit, joiden avulla myöhäiset endosomit ja lysosomit voidaan tunnistaa. LAMP:t ovat myöhäisten endosomien ja lysosomien kalvojen suurin proteiiniryhmä muodostaen jopa 50 % kalvoproteiineista. Lysosomit ja myöhäisen endosomit voidaan erottaa toisistaan sen perusteella, että M6PR-reseptorit on myöhäisestä endosomista kierrätetty takaisin Golgin laitteelle eikä niitä siten ole lysosomeissa. 

 
 
Saavutettavuusseloste