fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Metabolia polku Mitokondrio polku Mitokondrion rakenne
taso 2

Mitokondrion rakenne

Ulkokalvo koostuu proteiineista ja lipideistä samassa suhteessa kuin solukalvo (50% molempia). Ulkokalvo on hyvin läpäisevä - siinä on poriineja, jotka päästävät läpi kaikki alle 50 kDa kokoiset molekyylit. Tätä suuremmat molekyylit kuljetetaan ulkokalvon läpi aktiivisella kuljetuksella.

Sisäkalvo on huonosti aineita läpäisevä rakenne, jossa on huomattavan paljon proteiineja (20% lipidejä ja 80% proteiineja). Sisäkalvo muodostaa useita poimuja eli kristoja, joiden lukumäärä on suoraan verrannollinen oksidatiivisen fosforylaation vilkkauteen (eli energian tuotantoon).

Sisäkalvolla sijaitsevatkin oksidatiiviseen fosforylaatioon osallistuvat proteiinit - elektroninsiirtoketjun kompleksit ja ATP-syntaasi. Sisäkalvolla on myös proteiineja, jotka osallistuvat aineiden kuljetukseen sisäkalvon läpi (proteiineja matriksiin sisään ja aineenvaihduntatuotteita sisään ja ulos).

Matriksi eli ydinosa sisältää DNA:n, joka muodostaa hieman alle 1% koko solun DNA:sta. Rengasmainen DNA on sitoutuneena sisäkalvoon. Ydinosa sisältää myös mitokondrion omia ribosomeja ja satoja entsyymejä (mm. sitruunahappokierron entsyymit), joista osan mitokondrio valmistaa itse.

 
 
Saavutettavuusseloste