fi se
not available 2 not available
www.solunetti.fi
Etusivu polku Metabolia polku Kloroplasti polku Kasvisolun rakenne
taso 2

Kasvisolun rakenne

Kasvisolut ovat eukaryoottisoluja, jotka muodostuvat solukalvon ympäröimästä protoplastista sekä protoplastia ympäröivästä soluseinästä. Solukalvoa ympäröimä soluseinä rakentuu primaari- ja sekundaariseinämästä sekä runsaasti pektiinejä sisältävästä keskilamellista, joka kiinnittää viereiset solut tiukasti toisiinsa. Viereisten kasvisolujen protoplastit ovat yhteydessä toisiinsa ns. plasmodesmien välityksellä, jotka muodostavat aukkoja (sytoplasmisia kanavia) soluseinien välille.

 

Kasvisoluille tyypillinen rakenne, keskusvakuoli, on nesteen täyttämä rakkula, joka voi viedä jopa 90 % protoplastin tilavuudesta. Vakuoli muodostuu pienempien rakkuloiden yhtyessä suureksi vakuoliksi solun kypsymisen seurauksena. Vakuoli sisältää makromolekyylejä hajottavia entsyymejä, ja se vastaa toiminnaltaan eläinsolujen lysosomeja. Vakuolin tehtävänä on myös ylläpitää kasvisolun rakennetta tukemalla sitä mekaanisesti. Vakuolia ympäröivä kalvo, tonoplasti, erottaa vakuolin ohuesta sytoplasmakerroksesta, jossa mitokondriot, plastidit ja muut organellit sijaisevat. Plastidit ovat kasvisoluissa ja levissä esiintyviä soluorganelleja. Fotosynteettisten solujen kloroplastit, joissa fotosynteesireaktiot tapahtuvat, ovat merkittävä plastidiryhmä. Erityyppiset plastidit voivat toimia myös kasvisolun metaboliassa sekä aineiden varastointipaikkoina.

 

Kasvisolut muodostavat eläinsolujen kudoksia vastaavia erilaisia solukkoja (solujärjestelmiä) riippuen solujen tehtävästä ja sijainnista kasvissa.          

 
 
Saavutettavuusseloste